De Zelfbedieningsovertoom® is een prijstechnisch interessant en innovatief alternatief voor een zelfbedieningssluis. Waar je bij een sluis door een dijk gaat met de boot ga je bij de overtoom in een bootwagen over de dijk heen. De Zelfbedieningsovertoom is geschikt voor sloepen en kleine boten. 

Wie gebruik wil maken van de overtoom heeft een tagsleutelhanger nodig welke is aan te vragen bij gemeente Bunschoten. In deze plaats wordt de eerste Zelfbedieningsovertoom van Nederland namelijk gerealiseerd. Door het uitgeven van tags op naam wordt voorkomen dat niet voor de overtoom geschikte boten in de overtoom komen. Met de tag is de overtoom te activeren voor gebruik. Wanneer de bootwagen op zijn plaats staat opent de afsluitboom en kun je invaren. Vervolgens druk je op de startknop en wordt de boot door middel van de bootwagen naar de andere kant van de dijk getransporteerd. De boot blijft horizontaal door een wiegconstructie in de bootwagen en de bemanning kan dus aan boord blijven. Wanneer de bootwagen aan de andere kant van de dijk is opent de afsluitboom en kun je uitvaren. 

De uitvoering van dit project ligt bij het samenwerkingsverband van 4 gespecialiseerde bedrijven welke zich verenigd hebben in de Zelfbedieningsovertoom VOF. Deze bedrijven hebben alle benodigde disciplines in huis om het gehele project te realiseren. Voor verdere informatie ga naar de website:  www.zelfbedieningsovertoom.nl

Op 6 december 2021 zijn door ons de elektrotechnische werkzaamheden op locatie gestart. Als eerste wordt het gedeelte buitendijks bekabeld en voorzien van alle elektrotechnische onderdelen zoals afsluitbomen, landverkeerseinen, scheepvaartseinen, veiligheidscomponenten ed. Na het afronden van de civiele werkzaamheden binnendijks zal dit deel van de installatie elektrotechnisch worden aangepakt. 

Op 3 februari is de besturingskast geplaatst en heeft het energiebedrijf de stroomaansluiting gerealiseerd. Binnenkort wordt begonnen we met de elektrische installatie binnendijks.