Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

De Zelfbedieningsovertoom® is een innovatief alternatief voor een zelfbedieningssluis. Waar je bij een sluis met de boot door de dijk heen gaat, ga je bij de overtoom in een bootwagen over de dijk. De Zelfbedieningsovertoom is geschikt voor sloepen en kleine boten. 

Wie gebruik wil maken van deze overtoom heeft een tagsleutelhanger nodig die aangevraagd kan worden bij de gemeente Bunschoten Spakenbrug. In deze gemeente wordt de eerste Zelfbedieningsovertoom van Nederland gerealiseerd. Door het uitgeven van tags op naam en het registreren van de bootgegevens wordt voorkomen dat niet voor de overtoom geschikte boten in de overtoom komen. Met de tag is de overtoom te activeren voor gebruik. Wanneer de bootwagen op zijn plaats staat opent de afsluitboom en kun je invaren. Vervolgens druk je op de startknop van de wagen en wordt de boot door middel van de bootwagen naar de andere kant van de dijk getransporteerd. De boot blijft horizontaal door een wiegconstructie in de bootwagen en de bemanning kan dus aan boord blijven. Wanneer de bootwagen aan de andere kant van de dijk is opent de afsluitboom en kun je uitvaren. 

De uitvoering van dit project ligt bij het samenwerkingsverband van 4 gespecialiseerde bedrijven welke zich verenigd hebben in de Zelfbedieningsovertoom VOF. Deze bedrijven hebben gezamenlijk de expertise om het gehele project te realiseren. Voor verdere informatie ga naar de website:  www.zelfbedieningsovertoom.nl

Het is inmiddels eind november 2022 en de SAT en oplevering hebben inmiddels plaats gevonden. Ook is het TCD gereed en de CE certificering afgerond. Helaas is het vaarseizoen 2022 voorbij maar de Zelfbedieningsovertoom is gereed voor het vaarseizoen 2023. 

 

Tijdens de ontwikkeling van de Zelfbedieningsovertoom is onderstaande animatie gemaakt om de werking van de installatie te visualiseren. 

 

Inmiddels is de installatie gereed en is het uiteindelijke resultaat hieronder te zien.