Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Gemeente de Ronde Venen heeft het bouwteam van VOBI BV, Fa. D. Catsburg & Zn en H. de Vos Elektrotechniek Mijdrecht b.v. de opdracht gegeven om de Dorpsbrug Abcoude te renoveren. Voor de nieuwe situatie geldt dat het aanzicht van de brug niet mag wijzigen. Dat wil zeggen dat het zichtbare gedeelte van het brugbewegingswerk, de heugelaandrijving hetzelfde blijft. De aandrijving in de hameistijl wordt vernieuwd. Deze was in de oude situatie hydraulisch en bestaat in de nieuwe situatie uit een motorreductor met ingebouwde rem, open tandwieloverbrenging, schamelstel, tandheugel en veerbuffer.

De aandrijving is opgebouwd uit een frequentieomvormer en een elektromotor voorzien van een absolute encoder. Doormiddel van deze encoder worden de posities van het brugval en de retardeer- en overtoerenbewaking gerealiseerd. 
De besturing van het bewegingswerk, de landverkeer- en scheepvaartseinen en de afsluitboomkas-ten wordt verzorgd door een fail-safe PLC configuratie geschikt voor lokale bediening.

Tijdens de renovatie zijn de afsluitbomen voorzien van de nodige veiligheidsschakelaars die zijn opgenomen in het veiligheidscircuit in de besturingskast. Verder zijn landverkeer- en scheepvaartseinen vervangen door LED2 seinen. Voor het waarborgen van de veiligheid van de verkeersdeelnemers zijn tijdens de renovatie in het brug-proces de benodigde veiligheidsfuncties opgenomen in de besturingsinstallatie. De bestaande besturingskast / bedienlessenaar wordt vervangen door een nieuwe uitgebreidere besturingskast. De voedingsaansluiting is verplaatst en opgenomen in de nieuwe besturingskast. Bovenop de besturingskast is een bedieningspaneel voor het lokaal bedienen van de brug geplaatst.